Η ταχεία ναυτιλιακή ανάπτυξη στη Λεμεσό έχει οδηγήσει σε αυξημένα περιβαλλοντικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπογενών διαρροών πετρελαίου στα παράκτια ύδατα. Το πετρέλαιο είναι ο κύριος παράγοντας ρύπανσης, με διαρροές και απορρίψεις αποβλήτων να αποτελούν τους κύριους κινδύνους. Δραστηριότητες όπως οι μεταφορές, οι εμπορευματικές δραστηριότητες και οι παράνομες απορρίψεις συμβάλλουν στη διαρροή πετρελαίου, αποτελώντας σημαντική απειλή για τους κοινωνικοοικονομικούς και περιβαλλοντικούς πόρους όπως οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας, οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, οι παραλίες κολύμβησης, τα λιμάνια, οι μαρίνες και οι εγκαταστάσεις θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας.
Η ρύπανση του πετρελαίου στα ύδατα της Κύπρου επηρεάζει τις βιομηχανίες, την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, δημιουργώντας κινδύνους για τους θαλάσσιους οργανισμούς και τους ανθρώπινους καταναλωτές. Η διατήρηση καθαρών και υγιεινών παραλιών αναψυχής είναι ζωτικής σημασίας λόγω της σημασίας του τουρισμού, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η θαλάσσια κυκλοφορία και τα περιστατικά ρύπανσης είναι πιο συχνά.
Το έργο IRSAI στοχεύει στην ανάπτυξη προηγμένων, αποτελεσματικών, ακριβών, ασφαλών και περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών επιτήρησης που μπορούν να συμπληρώσουν ή να αντικαταστήσουν τις συμβατικές τεχνικές. Στόχος του είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των επιστημονικών τομέων, να εφαρμόσει έρευνα αιχμής, να διευκολύνει τη μεταφορά γνώσεων και τεχνολογίας, να συνεργαστεί με τις αναδυόμενες τεχνολογίες και να προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην ιδιωτική αγορά, την έρευνα και την εποπτεία. Τα δεδομένα που παράγονται θα ενημερώσουν την ανάπτυξη βιώσιμων, μακροπρόθεσμων συστημάτων παρακολούθησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κοινωνίας στη διαχείριση των ωκεανικών δραστηριοτήτων για την υγεία και την ανθεκτικότητα. Το έργο ευθυγραμμίζεται με τις θεματικές προτεραιότητες ΤΠΕ που περιγράφονται στη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Κύπρο.